Kyläkuulumiset

Suvun juuret – ajatuksia sukujuhlasta 2005

Viime vuosina Kalajokilaaksossakin on sukututkimus kerännyt varsin suuren ja innostuneen harrastajajoukon. Myös sukukokoontumisia on Ylivieskassakin vuosittain useita. Nykyiseen kiireelliseen, urbanisoituvan, elämänrytmin vastapainoksi etsitään juuria – kysytään mistä minä olen tullut, missä ovat minun sukujuureni.Tuskinpa arvasi vuonna 1768 Ylivieskaan muuttanut ruotusotamies Antti Kuula (1737-1795) sukukuntansa laajuutta. Hänen poikansa Juho (1763-1840) ja puolisonsa Anna Ollila tulivat asumaan 1800-luvun alussa Vähällekankaalle. Juho Antinpojan ja vaimonsa Annan lasten, Jacob, Fredrikki, Efraim, Anna-Kreeta ja Emmanuel, jälkikasvusta on Eeva Vähäkangas ja Esko Saaren tekemän sukututkimuksen mukaan siinnyt jo 20000 jälkeläistä.

Kun Vähäkankaan suku kokoontui viime sunnuntaina aluksi Ylivieskan kirkkoon, niin lieneekö Ritva-Elina Pylvään puhutteleva saarna ja Reinon kaunis laulu herkistäneet juhlakansan mielet, sillä ehtoollispöytään meni runsaasti sukujuhlavieraita.

Vanhimmat sukujuhlavieraat olivat Rauha Rauhala s. Ilomäki Haapajärveltä ja ikinuori Väinö Vähäkangas, jotka yli 90-vuotiaina olivat mukana juhlissa. Rauha kävi tyttärensä Kirstin kanssa synnyinseurakuntansa pyhätössä ehtoollisella. Eipä taida Rauhan rippikoulukavereita vuodelta 1928 olla montakaan elossa, liekö Jussintalon Väinö ainut.
Sukujuhlassa aina kokee ja havaitsee kuinka monenlaisia taitoja on suvun jäsenillä. Musiikillisessa sukujuhlassa mm. Marja ja Mikko Himangan perheorkesteri ja sukukuoron sekä laulajien esitykset olivat varsin korkeatasoisia. Kirjailija Raakel Liehu oli tehnyt sukujuhlaan lausuntaesityksen, jonka taidolla esittivät sukuseuran uusi puheenjohtaja Hanna Karsikas ja Kauko Karsikas. Voimakkaana raikui teokseen kuulunut suvijuhlavirsi sukujuhlayleisön laulamana.

Juhlassa puheita pitäneet veteraanikansanedustaja Juhani Vähäkangas, Ruotsista tullut Hannu Lahti ja professori Aarre Heino Tampereelta muistelivat menneitä aikoja ja sukujuurien merkitystä elämänarvoina. Tällaiset sukujuhlat antavat elämän arvoja, eväitä, jossa sukulaisuus on henkisenä arvona varsin suuri. Samalla sukuun kuuluvia tulee eri puolilta maailmaa sukujuurilleen. Kaukaisimmat vieraat olivat Amerikoista Martta ja Vesa Ilomäki. Ruotsista olivat ainakin Sievistä lähtöisin oleva Hannu Lahti sekä Jouni ja Seija Pinola Kantokylältä.

Vähäkangas-sukuseuran uusi puheenjohtaja Hanna Karsikas s. Haapakoski on Efraimin sukuhaaraa ja juuriltaan kantokylänen. Hän kutsui juhlajärjestelyissä ym. mukana olleet kylään ja kesäretkelle Kärsämäelle, jonne lähdetään lauantaina 13. elokuuta. Silloin tutustutaan jopa maailmanlaajuista mainetta saaneeseen Kärsämäen paanukirkkoon.

Raakel Liehun toivomuksesta sukuseura järjestää ensi kesänä Ylivieskan Herättäjäjuhlien yhteydessä sukutapaamisen, jossa vahvistetaan jälleen sukusiteitä.

 

Tapio Vähäkangas
Manna-vaarin (Emanuel) jälkeläinen viidennessä polvessa sl Kalajokilaakso 30.7.2005.